Atunci când mă gândesc la o sărbătoare, mă gândesc la familie, la timp petrecut împreună și la mâncare. Astăzi m-am gândit să scriu acest articol pentru că se apropie Crăciunul și poate găsiți aici puțină inspirație, fie că vreți să slăbiți, fie că vreți un stil de viață sănătos.
Pentru a putea evita sau cumpăta ceva, mai întâi haideți să vedem de ce ne îngrășăm de sărbători:
- Pentru că e vacanță, avem zile libere, iar ideea de vacanță este asociată cu recompensă. Recompensa este asociată de multe ori cu mâncarea. Suntem copiii unei generații pentru care mâncarea reprezenta poate cea mai mare formă de afecțiune.
- Pentru că e un eveniment colectiv. De sărbători suntem înconjurați de cei dragi, suntem mulți la masă, ba mai mergem în vizită și pe la vecini, pe la rude. Pe oriunde mergem, de Crăciun masa e plină, cu fel de fel de bucate care mai de care mai arătoase. E ceva ce toată lumea face dintotdeauna.
- E o sărbătoare, iar sărbătoarea se cinstește cu băutură și mâncare. Așa știm noi, dintotdeauna a fost așa.
- E al naibii de tentant. Toate mirosurile alea ajung până în stomac, abia aștepți să se pună o dată masa. Ba mai și furi câte ceva de pe lângă, pentru că e greu să ai răbdare, sunt atâtea bunătăți.
- Mâncarea bogată în calorii. De sărbători excesele alimentare sunt în floare, supermarketurile încep încă de la începutul lunii cu fel de fel de tentații la acest capitol. Este luna în care parcă ne punem un văl pe față și ne prefacem că nu vedem ce mâncăm, cu promisiunea că ne vom da vălul de pe față în ianuarie.
- Tot anul am fost atenți la ce mâncăm, am mers la sală, am încercat o grămadă de diete, merităm și noi un răsfăț.
- Dacă publicul cere, fie. Cei din jur ne îndeamnă, aproape ne obligă să gustăm, ne tentează cum pot ei, măcar o înghițitură, lasă farfuria în fața ta că poate te răzgândești.
- E o dată pe an, e ceva trecător. Teoretic nu te întâlnești zilnic cu acele preparate. Pentru că e o dată pe an, din moși strămoși, până și cele mai sărace familii făceau ceva pentru a nu avea masa goală, pentru a avea ceva special de mâncare. Iar asta e de apreciat. Cum altfel, dacă nu mâncând?
Cum poți evita asta sau mai bine spus, cum am evitat eu anul trecut asta și cum poți face și tu. Dacă vrei.
- Am mâncat doar carne de pui. Idei: sarmale din carne de pui, pui umplut, pui la grătar, salam de pui făcut în casă.
- Am mâncat doar prăjituri raw vegane, inclusiv cozonac raw vegan. Și ghiciți ce? Au fost cele mai dorite deserturi de toată familia. Cele clasice au rămas la urmă.
- Mi-am urmat obiceiurile: 3 mese, 2 gustări, ultima masă cel târziu la 19.00.
- După ora 14.00, nicio prăjitură. Nu e ca și cum e ultima zi din viața noastră și e musai să mâncăm cât mai mult, indiferent de orice. Cu ocazia asta, abia așteptam să mă trezesc a doua zi, ca să mai mănânc o feliuță.
- M-am ținut de exerciții sau măcar am făcut o plimbare până în parc și înapoi.
- Mi-am resetat gândirea legat de această sărbătoare, pur și simplu. Am încercat să o văd dincolo de tradiții, ca o reuniune de familie. Am simțit că ar fi o lipsă de respect pentru mine dacă renunț la obiceiurile nou formate legate de alimentația mea.
- Am anunțat ferm și hotărât că nu vreau să insiste nimeni pentru nimic atunci când vine vorba de mâncare și că îi rog să respecte asta. Și nimeni nu a insistat, probabil pentru că eu am părut hotărâtă.
- Am dormit mai mult decât suficient, adică am pus accent pe odihnă.
- Hidratarea. Este importantă hidratarea oricând, mai ales de sărbători când „hidratarea” înseamnă alcool, sucuri și cafele. Cea mai bună hidratare este consumul de apă. Ce mai simplu de atât?
Dacă am simțit că e Crăciun procedând așa? Da.
Cred că această săbătoare este în primul rând despre familie și liniște, despre relaxare și încărcare de baterii, nu neapărat despre mâncare. Cel puțin asta a fost concluzia pentru mine.
Sunt singură că oricine își dorește o alternativă la mâncarea tradițională, găsește soluții. Sunt atâtea, tot ce e nevoie să faceți este să le alegeți.
Tu știi cel mai bine care sunt nevoile corpului tău. Important e să fii împăcat/ă cu deciziile pe care le iei. Dacă tot alegi să faci o excepție, încearcă să nu te blamezi pentru ea, să nu crești un sentiment de vinovăție. Asumă-ți că e o excepție, trateaz-o ca atare și fă-ți un plan să dai jos excepția dacă nu pleacă singură în câteva zile.
Indiferent că suntem sau nu într-un proces de slăbire, consider că e important să avem grijă de noi și de sănătatea noastră, iar ce mâncăm este un punct esențial în acest proces.
Tot ce am scris mai sus se bazează pe experiența mea. Voi ce ați mai adăuga?
Dacă te afli într-un proces de schimbare a stilului tău alimentar sau vrei să începi unul, nu ezita să îmi scrii pe adresa de email ancuta.f.coman@gmail.com.
Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să te înscrii la newsletter cu adresa de email.
Sursă foto copertă articol: Unsplash
Cu drag,
Ancuța
4 comments
Super articol! As mai adauga doar hidratarea coraspunzatoare. Mai ales in perioada sarbatorilor, tindem sa uitam sa bem APA. Am observat un trend de a consuma aproape exclusiv cafea, sucuri si alcool. Ceea ce NU hidrateaza!
Mersi, Iosif! Da, așa e. Super bună sugestia. Adaug. 🙂
Multumesc pentru inspiratii! Intradevar pt mine, care inca sunt in curs de slabire, perioada sarbatorilor o astept ca pe o sesiune!! Acuma imi dau examenul la hotarare, determinare si disciplina…sper sa trec cu bine!!
Și eu îți mulțumesc pentru comentariu, Cami. Mă bucur că ți-ai găsit inspirație aici. Îți doresc sărbători frumoase prin care să treci așa cum îți dorești tu. Dacă te pot ajuta și cu alte idei îmi poți scrie aici: ancuta.f.coman@gmail.com
O zi super! Ancuța